Pris
Kr. 1990,-
ekskl. MVA

Katastrofebrann på oljeplattform i Azerbaijan – 30 fryktes omkommet

Fredag 4. desember 2015 kl. 17:40 oppsto det brann om bord på Guneshli 10 oljeplattformen i det Kaspiske hav. Plattformen er operert av SOCAR.

Tekst: Roy Erling Furre  2. nestleder, SAFE. Foto: Meydan TV, Azerbaijan

Fredag 4. desember 2015 kl. 17:40 oppsto det brann om bord på Guneshli 10 oljeplattformen i det Kaspiske hav. Plattformen er operert av SOCAR. Været var dårlig og da det oppsto bra i en gassrørledning ble plattformen forsøkt evakuert med to livbåter som ble låret ned til de hang ti meter over den grove sjøen. Utløserkroken på den ene livbåten løsnet med dramatiske følger. Bilder og film fra nettet viser livbåten som ligger mellom stålbena under plattformen. Det er funnet en omkommet arbeider fra denne livbåten, og de 29 andre er fortsatt savnet. Det er meldt om lite håp om å finne flere overlevende etter katastrofen ifølge lokale medier.

Det er en kjensgjerning at lårelivbåter har tatt livet av flere enn de har reddet. Vi kan frykte at denne ulykken bare forsterker vår bekymring rundt livbåtsikkerhet.

Den Aserbajdsjanske nyhetskanalen Meydan skriver at det ble drept 14 personer i fjor på SOCAR sine plattformer. Dessverre er sikkerheten i området ikke godt ivaretatt for arbeiderne som jobber i det Kaspiske hav.

Petroleumsindustrien globalt har de siste tiårene hatt flere alvorlige katastrofer med mange omkomne. I 2011 mistet 53 mennesker livet da en rigg sank utenfor østkysten av Russland. Deepwater Horizon i 2010 tok livet av 11 mennesker. Piper Alpha i 1988 og Kielland i 1980 minner oss stadig om risikoen som er forbundet med offshore oljeutvinning.

Det er fortsatt mye uklart rundt hendelsen om bord på Guneshli 10 men vi håper at lærepunktene etter katastrofen kan være med på å forbedre sikkerheten både i Azerbaijan og internasjonalt.

Vi håper at SOCAR og myndighetene gjør hva de kan for å ivareta de overlevende og familiene til de som er rammet av denne fryktelige ulykken.

SAFE har hatt flere besøk av tillitsvalgte fra Azerbaijansk fagbevegelse på våre Kongresser, og delegasjoner fra SAFE har også besøkt våre venner i Azerbaijan.

 

Her er noen lenker i saken som kan være nyttige for bakgrunn i saken:

https://www.meydan.tv/en/site/news/9903/29-missing-after-oil-platform-fire.htm

http://www.oilandgaspeople.com/news/6242/fear-for-workers-trapped-in-lifeboat-under-burning-platform/

http://abcnews.go.com/International/wireStory/azerbaijan-oil-rig-fire-caspian-25-workers-rescued-35595225

http://www.aljazeera.com/news/2015/12/azerbaijan-continues-search-missing-oil-rig-workers-151206091235912.html

http://www.reuters.com/article/us-azerbaijan-accident-fire-idUSKBN0TO09H20151205#OwV6YFBhkFWAwL0Q.97

https://nn.wikipedia.org/wiki/Aserbajdsjan

https://www.youtube.com/watch?v=zOem442PARo

https://www.youtube.com/watch?v=NTroXMN4rAw

https://www.youtube.com/watch?v=tyUpUuKu0Kc

 

 

Social tagging: > >

Comments are closed.