Deltidsjobb ved siden av studiene? Dette må du huske! single

Som student er det viktig å være bevisst på hvilken type stilling du takker ja til og å sette deg grundig inn i rettighetene og pliktene dine.

Stilling eller tilkallingsvikar?

For deg som studerer, vil nok en deltidsjobb være mest aktuelt. Men det er ikke uten betydning hvilken type stilling du takker ja til.

Det er nemlig store forskjeller på å ha en fast stillingsprosent – enten som fast ansettelse, et vikariat, eller en midlertidig stilling – og å arbeide som tilkallingsvikar. Som tilkallingsvikar har du friheten til å velge om du vil takke ja eller nei til de vaktene du blir tilbudt. Dersom du har en fast eller midlertidig stilling av en definert størrelse, skal vaktene dine planlegges i en turnus, og du kan ikke nekte å ta vakten hvis det passer dårlig.

Hvis planen er at du skal jobbe regelmessig, og arbeidsgiveren din også har denne intensjonen, skal du bli ansatt i en stilling som reflekterer det planlagte arbeidsomfanget.

– Er det ikke helt tydelig formulert i arbeidsavtalen hvor stor stilling du skal ha, kan du be arbeidsgiveren din om avklaring på dette. Arbeidsgiveren din må gi deg skriftlig svar innen en måneds tid, sier Vigleik M. Aas.

Hva skal stå i arbeidsavtalen?

Arbeidsavtalen eller arbeidskontrakten er det grunnleggende dokumentet i et arbeidsforhold. Alle skal ha en arbeidsavtale. I noen tilfeller ser vi imidlertid at avtalene kan være mangelfulle.

I arbeidsavtalen skal det blant annet stå noe om:

  • arbeidstid
  • stillingens tittel og størrelse
  • avtalt lønn
  • størrelsen på overtidstillegg
  • oppsigelsestid
  • hvor lange pauser du skal ha

– Spør gjerne foreldre eller noen andre med mer erfaring fra arbeidslivet om å gå gjennom arbeidsavtalen sammen med deg. Du kan også ta kontakt med Arbeidstilsynets svartjeneste på nettsiden vår, telefon eller chat om du har spørsmål, råder Aas.

Les om hva en arbeidsavtale skal innholde på Arbeidstilsynets nettside

Ikke vær redd for å forhandle lønn

Før du signerer arbeidsavtalen, er det fullt mulig å forhandle om vilkårene, som lønnen.

– Husk at arbeidsgiver er interessert i at nettopp du skal jobbe for dem, så ikke vær redd for å be om den lønnen du mener du fortjener. Sjekk gjerne hva andre i bransjen tjener. Det kan være enklere å forhandle lønn ved oppstarten av et arbeidsforhold enn når arbeidsavtalen alt er signert, sier Vigleik M. Aas. 

Noen bransjer har minstelønn, altså en minimumsats du skal tjene per time. Dette gjelder for eksempel overnatting- og servering og renholdsbransjen. Du kan likevel be om mer enn den lovpålagte minstelønnen.

For å orientere deg om hvor mye lønn du kan kreve, kan du for eksempel sjekke lønnsoverslag for forskjellige yrker på utdanning.no.

Si ifra hvis noe ikke er greit

I tillegg til å gjøre deg kjent med hvilke rettigheter du har som arbeidstaker, er det viktig å ta ansvar for din egen arbeidssituasjon og si fra til sjefen dersom noe er galt.

– Er du usikker på rettighetene dine, eller opplever noe som ikke er greit på arbeidsplassen, kan du også ta kontakt verneombud eller tillitsvalgt, sier Vigleik M. Aas.

Aas anbefaler alle som skal ut i arbeidslivet å organisere seg.

– Ved å være fagorganisert, vil du og kollegene dine stå sterkere. Mange fagforeninger tilbyr gratis eller rabatterte medlemskap til unge arbeidstakere, som kan være verdt å sjekke ut.
Få oversikt over fagforbund i Norge på fagforeninger.no

Fem råd til studenter med deltidsjobb

Arbeidstilsynet oppsummerer noe av det viktigste en fersk arbeidstaker bør vite og gjøre: 

 

  1. Du skal ha en arbeidsavtale. Arbeidsgiveren din må sende deg en skriftlig arbeidsavtale så snart som mulig, og senest en uke etter at du begynte å jobbe. Husk å gå grundig gjennom den, og spør arbeidsgiveren din om det er noe i avtalen du ikke forstår. Snakk med arbeidsgiveren og dine nye kolleger om hva som er forventningene til deg.

  2. Du skal få vite når og hvor mye du skal jobbe. Arbeidsgiveren din må varsle deg om når du skal jobbe så snart som mulig og senest to uker før vakten. Blir det gjort endringer i vaktplanen, må disse også varsles i god tid. Vær bevisst på om du går inn i en stilling eller i et tilkallingsvikariat. Jobber du overtid skal du få overtidstillegg uansett ansettelsesform. 

  3.  Du skal ha skikkelig opplæring i arbeidet som skal utføres. Opplæring handler om hvordan jobben skal gjøres, noe som er viktig for helsa og sikkerheten din, og for at du skal kunne gjøre en god jobb. Ikke vær redd for å si ifra dersom du fortsatt er usikker på noe. Skal du jobbe alene, må arbeidsgiveren vurdere risikoen det innebærer og sørge for at du har det trygt og godt på arbeidsplassen.

  4.  Du skal vite hvem som er verneombud i virksomheten. Ta gjerne en prat med ham eller henne om hva du kan få hjelp med. Ta kontakt med verneombud hvis du opplever problemer med arbeidsmiljøet eller måten arbeidet ditt er organisert på.

  5. Du skal ha minst én pause dersom arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Dersom den daglige arbeidstiden er åtte timer eller mer, skal pausene til sammen være minst en halv time.