Årsmøte i en krisetid single

Selv om vi er heldige som er ansatt i et solid operatørselskap, må vi ta inn over oss de mange tragiske skjebnene vi har i industrien nå, sa SAFE sokkels leder Terje Enes, da han åpnet årsmøtet til foreningen som feirer 40-årsjubileum i år.

025

Vi er inni en stor krise, sa Terje Enes, og viste til de utallige oppsigelsene og permitteringene oljeansatte opplever i oljeselskap og hos underleverandører.

– Vi må ha det klart for oss at heller ikke Statoil kan leve veldig lenge med en oljepris på 30-40 dollar fatet.

Som kjent har Statoil hatt nedskrivninger på rundt 80 milliarder kroner etter investeringer ute, noe som neppe har fått mye applaus. Det gir selskapet dårligere forutsetninger for den krisa oljeindustrien nå opplever.

Lean i Statoil

037

Anita Solheim, ansvarlig for implementering av Lean i UPN (Undersøkelse og produksjon Norge), innledet om ledelsesverktøyet Lean, som er på full fart inn i Statoil.

Lean er en filosofi om kontinuerlig forbedring gjennom deltakelse og samarbeid. Det gjelder oss alle, sa Solheim.

– Lean er både en kultur, en metode og et sett med verktøy. Jobb smartere, ikke spring fortere.

Lean er et viktig prinsipp: at de som er tett på arbeidet selv gjennomfører kontinuerlig forbedring.

Dette må selvfølgelig ikke gå på bekostning av sikkerheten.

– Vi har nå prøvd Lean på plattformene Kristin og Heidrun, og det har vist seg å være et godt verktøy for forenkling og forbedring.

Etter Kristin og Heidrun kom Åsgard, Njord, Norne og Snøhvit i gang. Gullfaks har akkurat startet, og i april begynner arbeidet med Lean på Oseberg og Snorre.

Flere av delegatene hadde ordet i debatten som fulgte. En fellesnevner var positive erfaringer med Lean, samtidig som det ble advart mot grupperinger i Statoil som «preges av svarte, spisse sko, tjukke briller og store kalkulatorer», og er mest opptatt av hvordan overskuddet som skapes av Lean, skal brukes.

Valg

Valg av nytt i SAFE sokkel pågår nå. Det nye styret presenteres etter hvert.

Neste punkt på programmet er Gunnar Nakken, områdedirektør for Drift Vest, UPN, som skal innlede om framtidsutsisskstene på sokkelen.

Dagen i dag avsluttes med markering av 40-årsjubileet til foreningen og festmiddag på kvelden.